← Tilbake

Tannhelse

«Hull i tennene» er et folkelig uttrykk for tannsykdommen karies. Bakterier på tannoverflaten omdanner sukker til syre som løser opp tannemaljen. Først blir emaljen porøs og til slutt bryter overflaten sammen. Det blir et «hull» i tannen.

​​​​​​​​​​​​​​Regelmessig fjerning av bakteriebelegget og bruk av fluor kan stanse videre utvikling slik at boring og fylling unngås.

Hva kan du gjøre for å unngå hull i tennene?

 • Tannbørsting med fluortannkrem to ganger daglig er effektivt for å unngå hull. Dette gjelder for både barn og voksne.

 • Fluortabletter eller fluorskyllevæske kan brukes som ekstra beskyttelse mot karies for barn og voksne.

 • Tanntråd er et godt hjelpemiddel for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene.

 • Småspising er uheldig. Faste måltider gir tennene «hvile» mellom måltidene. Begrens godterispising til en dag i uka. Biter av frukt og grønnsaker er en god erstatning.

Hvordan utvikles et hull?

Røntgenbildene viser hvordan et hull på tannens sideflate blir gradvis større. Små hull (de to bildene til venstre) kan stanses med tannrengjøring og tilførsel av fluor.

Når må en tann trekkes?

 • De vanligste årsakene til at blivende tenner trekkes er dype hull, tannkjøttbetennelse eller plassmangel.

 • Dype hull som ikke behandles kan føre til at hele tannkronen blir ødelagt, og det vil etter hvert utvikles betennelse rundt rotspissen.

 • Ved alvorlig tannkjøttbetennelse ødelegges tannfestet slik at tannen løsner.

 • Ved for lite plass i kjevene. Ofte gjøres tanntrekkingen da i forbindelse med tannregulering. 

Skader og utslåtte tenner

​Ofte er det vanskelig selv å vurdere alvorligheten av tannskader. Derfor er hovedregelen at tannen bør undersøkes av tannlege så snart som mulig etter at skaden er skjedd. Ring til den offentlige tannklinikken som du eller barnet ditt tilhører. Utenom kontortid vil som regel en telefonsvarer fortelle deg hvor du kan få hjelp.

Noen råd det er viktig å kjenne til ved utslåtte tenner:

 • Melketann: tannen skal ikke settes på plass, da det kan medføre skade på det nye tannanlegget som ligger inne i kjeven.

 • Varig tann: dersom tannen er forsvunnet, prøv å finne den så snart som mulig.

Unngå å berøre roten og sett tannen tilbake på plass. Oppsøk tannlege så fort som mulig. Det er størst sjanse for å redde tenner som er satt på plass innen 5 minutter! Hvis tannen er synlig tilsmusset, kan den skylles noen sekunder under rennende vann, men det er viktig ikke å miste verdifull tid på å lete etter vann. Eventuelt kan tannen gjøres ren i munnen med spyttet.

Dersom det ikke er mulig å sette tannen på plass, putt den i munnen mellom kinnet og tennene (barnets, eventuelt foreldrenes). Oppsøk deretter tannlege. Tannen kan også oppbevares i melk, men melk er sjelden tilgjengelig på ulykkesstedet. Det er viktig at roten ikke tørker ut!​​​​

Syreskader og nedslitte tenner

​Tannemalje påvirkes av syre. Syre kan komme fra bakterier i munnen og føre til «hull» eller den kan komme fra syre i mat og drikke. Denne syren kan gi tannerosjon som betyr at emaljen langsomt går i oppløsning.

Hyppig inntak av sure matvarer (f. eks. sure godterier, frukt, juice, leskedrikker og brus) kan forårsake tannerosjon. Lettbrus er like sur som vanlig brus. Hard trening uten tilstrekkelig drikke kan føre til munntørrhet. Spytt beskytter mot erosjoner.​ Mange sportsdrikker inneholder stoffer som kan gi erosjoner ved hyppige inntak. 

Tannhygiene

God tannhygiene er essensielt for å bevare tannhelsen. I tillegg til å ha god munnhygiene hjemme er det viktig å få regelmessig profesjonell tannrens for å unngå ginvigitt og periodantal sykdom. 

Fordelen med profesjonell tannrens er: 

 • Det bidrar til å holde tannkjøttet fritt for betennelser.
 • Misfarging fra te, kaffe, tobakk forsvinner, speiselt når det er trangt mellom tennerne at det ellers er vanskelig å holde rent.
 • Etter behandling føles munnen renere og friskere.

Tannlegesjekk anbefales minst en, men helst to ganger i året for å unngå tannkjøttbetennelse og andre tannsykdommer, eller for at man skal kunne behandle problemer så tidlig som mulig. 

Fjerning av tannstein

Matrester som sitter på tennene, må fjernes grundig og regelmessig. Hvis man ikke gjør dette, dannes det tannstein på tennene. Tannstein består av forkalket plakk og mineraler. Under den forerer det bakterier som kan forårsake tannkjøttbetennelse. Betent tannkjøtt er hovent og smerrtefullt ved berøring, kan blø og ha en rødlig farge. 

Langvarig tannkjøttbetennelse kan ødelegge støttevet rundt tennene, slik at de løsner. 

Tannstein fjernes manuelt, med ultrayd eller piezoelektrisitet. Ved profesjonell tannrens fjerner man tannstein uten å skade emaljen. 

Munnhygiene hjemme

God munnhygiene hjemmer bidrar til å bevare tannhelsen. Forskjellige tannsykdommer kan forebygges ved å følge disse reglene: 

 • Bruk en myk tannbørste med et lite hode, og ikke bruk samme tannbørste i mer enn to måneder.
 • Bruk tanntråd. 
 • Puss tennerne i minst tre minutter. 
 • Rens tungen etter hver tannpuss.